Douanezaken en -documenten

De import en export van producten zorgen ervoor dat u te maken krijgt met douanezaken. Officiële documenten moeten worden geregeld, de oorsprong en herkomst moet worden aangetoond en wetgeving komt om de hoek kijken.

De douane valt onder het Ministerie van Financiën en is verantwoordelijk voor in-, uit- en doorvoer van goederen. De douane valt qua wetgeving voor invoerrechten en restitutie van landbouwproducten onder de Europese Unie (EU) en is derhalve onderworpen aan Europese richtlijnen en verordeningen. BTW en accijns zijn nationale belastingen die ook door de douane worden geheven en worden per land vast gelegd en geïnd. De invoerrechten worden uit naam van de EU belast en het grootste gedeelte wordt aan de EU afgedragen.

Douanedocumenten en vergunningen

Goederen worden door de douane gekwalificeerd op HS-code, Harmonized System. Op basis van de HS-code wordt het invoerrecht bepaald en zijn dus in alle landen van de EU gelijk. Buiten de EU worden de HS-codes ook gebruikt, maar deze kunnen afwijken van de codes in de EU.

De EU heeft met diverse landen in de wereld handelsovereenkomsten. Deze leiden meestal tot verlaging van de invoerrechten en worden bepaald waar de goederen vervaardigd zijn. Documenten die hiervoor onder meer gebruikt worden zijn, ATR (voor handel met Turkije), EUR1, factuurverklaringen, exporteur vergunningen. Deze worden door de Kamer van Koophandel afgegeven en vervolgens door douane geldig gemaakt voor import in het land van bestemming.

Het kan echter ook negatief uitpakken en leiden tot extra heffingen. Voorbeelden zijn anti-dumping of vastgesteld contigent; dat er slechts een bepaalde hoeveelheid mag geïmporteerd of geëxporteerd worden.

Ondersteuning bij douanezaken en -documenten?

Om ervoor te zorgen dat u voldoet aan alle wetgeving kan Bosse Logistic Services u compleet ontzorgen op gebied van douanezaken. Van vergunning tot tarifering en kwalificatie.

B.L.S. kan u ondersteunen bij:

  • Tarifering
  • EU-wetgeving
  • Oorsprong- en herkomstdocumenten
  • Anti-dumping
© 2024 Bosse Logistic Services | Privacy verklaring | Ontwerp en inhoud: Thumbs Up | Realisatie: Sieronline